top of page

FAQ

 • Wat is een Tiny House?
  Een Tiny House is een klein, milieuvriendelijk huisje. Vaak is zo'n huisje mobiel, en kan hij verplaatst worden, maar dat hoeft niet. Meningen verschillen over de afmetingen, maar vaak zijn ze tussen de 10 en 50 vierkante meter. Het zijn vaak houten huisjes en ze dienen als woonhuis.
 • Hoe groot is de wijk en hoeveel huisjes komen er te staan?
  De wijk wordt aangelegd op een stuk weiland van ongeveer 1,7 ha. Hier komen 14 huisjes op te staan. Er is eventueel ruimte voor uitbreiding.
 • Zijn jullie volledig zelfvoorzienend?
  Omdat er eerst nog gebouwd gaat worden, is het handig om stroom te hebben. Om op te starten met de 12 huisjes straks, is dit ook van belang. Daarom zijn we momenteel druk bezig een aansluiting te regelen. Als alle huisjes er straks staan, zal de wijk eerst energieneutraal worden, en daarna gaan we geleidelijk naar ons uiteindelijke streven toewerken: een volledig zelfvoorzienende wijk.
 • Hoeveel vrijheid is er om de kavel zelf in te delen?
  Het is een vorm van experimenteel wonen, dus je hebt veel vrijheid. Je mag bijvoorbeeld zelf bepalen waar je huisje komt te staan en of je een schuurtje wil neerzetten. Je moet wel een woonplan indienen welke goedgekeurd dient te worden, het is niet de bedoeling dat je de hele kavel vol gaat bouwen.
 • Wonen jullie hier permanent?
  De woonwijk is bedoeld voor permanente bewoning. Het is binnen het gebied Woldwijk wel zo dat de initiatieven allemaal een tijdelijk karakter hebben. De komende 8 jaar kunnen we van dit mooie plekje genieten, en wellicht nog wel iets langer, als alles goed gaat.
 • Van welke systemen gaan jullie gebruik maken om zelfvoorzienend te worden?
  We gaan gebruik maken van een helofytenfilter. Dit is een filter dat met behulp van helofyten afvalwater zuivert tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. Verder willen we zonnepanelen en eventueel kleine windmolentjes gaan gebruiken. Alles is nog in ontwikkeling, dus wie weet komen er nog andere ideeën. ​
 • Is het toegestaan om bomen te planten?
  Ja, dit is toegestaan. Wel is afgesproken met de gemeente dat bewoners van Ten Boer vrij uitzicht moeten houden. Het is dus niet de bedoeling dat je hele kavel vol met bomen komt te staan.
 • Hoe wordt afvalscheiding / afval ophalen geregeld?
  Omdat elke kavel een eigen adres heeft, kun je bij de gemeente afvalcontainers aanvragen. Deze worden, net als in elke andere wijk, op gezette tijden opgehaald. Waarschijnlijk zal er ook wel een composthoop komen waar je groen afval kwijt kan.
 • Komt er een gezamenlijke schuur of iets dergelijks?
  Ja, dit is wel de bedoeling. We zijn hier momenteel nog naar op zoek. Mocht je iets hebben staan of ergens van weten, neem contact met ons op. In deze schuur zullen wellicht ook een grasmaaier of 2 staan, waar iedereen gebruik van mag maken. We denken er zelfs over om er een paar wasmachines neer te zetten, zodat niet iedereen dat in zijn of haar Tiny House hoeft te doen. Daarnaast willen we dit ook gebruiken als centrale ruimte waar je bijvoorbeeld met meerdere personen kan zitten, of workshops kan geven.
 • Hoe wordt parkeren / auto's op het terrein geregeld?
  Het is de bedoeling dat er geen auto's op het terrein komen. Als je aan het bouwen bent en je moet materiaal naar je kavel brengen is dat natuurlijk geen probleem, maar je kunt je auto niet bij je huisje parkeren. Aan de rand van het terrein wordt t.z.t. een parkeerplaats aangelegd.
 • Wanneer zal de wijk ongeveer klaar zijn?
  ​De wijk is nu volop in ontwikkeling. Er is een dam gemaakt, een centraal pad, en de kavels zijn uitgezet. Er staan al een aantal huisjes, en de rest van de mensen die er gaan wonen beginnen binnen nu en de komende maanden met de bouw van hun eigen huisje. We verwachten dat er aankomende zomer al iets moois is opgebloeid. De wijk wordt met zorg opgezet, en zal het komende jaar echt vorm beginnen te krijgen.
 • Kunnen mensen die interesse hebben de wijk komen bekijken, of een rondleiding krijgen?"
  Uiteraard: iedereen is welkom! Er gaan open dagen georganiseerd worden. Het handigste is om daarbij aan te sluiten: dan ben je verzekerd van een rondleiding en een blik in enkele huisjes. Kijk hiervoor bij Agenda om te zien wanneer de volgende open dag is. Ook zullen er workshops en andere evenementen plaats vinden in de wijk - en binnen Woldwijk zelf.
 • Ik heb belangstelling. Is er nog een kavel beschikbaar?
  Alle kavels zijn op dit moment vergeven, we zijn aan het kijken naar uitbreidingsmogelijkheden. Je kunt je aanmelden voor de eerstvolgende informatiemiddag, dan weten we meer.
bottom of page